Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi is a beégetőmű?!

Ki tudja, hogy mi a beégetőmű, biztos vagyok benne, hogy nem sokan. Alapesetben nem is kell tudnia egy átlag felhasználónak.
Megpróbálom, röviden leírni a nyomtató működését és abból remélem kiderül, hogy mi is a beégetőmű.
Lézernyomtató működésének kiindulópontja a toner, melyből a nyomtató adagolja a festéket. Elindul a nyomtatás, a tonerpor mely pozitív töltésű hozzátapad egy negatív fémhengerhez, mely továbbítja a dobhoz, pontosabban a dob negatív töltésű részéhez. Ezt követően a dob ( dob az a zöld színű henger) végiggördül a papíron és közben a papír magára húzza a festéket. Következő lépésként a leválasztó korona semlegesíti a papírt, így nem tapad a dobhoz. Ilyenkor a papíron a festék még nagyon laza, ezt a beégető egység fixálja.
A beégetőmű hevíti fel a festékben található műanyagot, amely ennek hatására a papírra tapad. 
Amennyiben a beégetőmű nem működik megfelelően akkor a papírra nem tökéletesen égeti rá a nyomtatót. Ez is eredményezheti, hogy a nyomtatás nem tökéletes a papíron foltok, húzások, csíkok vannak. 
A héten egy HP M506DN nyomtató működése során merült fel probléma. A nyomtatás foltos volt. Ilyen esetekben a bevált módszert használom. Kiderítettük, hogy nem a toner kazettával van a probléma, ehhez a nyomtatóhoz a HP CF287A utángyártott toner használható, kitakarítottuk a nyomtatót, leellenőriztük hogy van-e bármilyen mechanikai probléma. 
Kiderült, hogy a nyomtató több mint 300 ezer oldalt nyomtatott már ki. Ez az a pillanat amikor egyértelműen elkezdtünk gondolkodni, hogy nem-e a beégetőmű használódott el. Egy nyomtató életében több százezer oldal, olyan mint az autónkban több százezer kilométer. Van az a pillanat, amikor a főbb alkatrészeket is ki kell cserélni. Egy beégetőmű pont ilyen, ez az egyik legfontosabb része a nyomtatónak!
Összegzés: a nyomtató sem tud végtelen ideig működni, de folyamatos karbantartással, tisztítással meghosszabbítható élete.